BACKBONE meets BACKPACK
Het ontwerp bestaat uit een ‘Backbone’; een technische basismodule waaraan diverse woon- en leefruimtes kunnen worden gekoppeld, de zogenaamde ‘Backpacks’.
De ‘Backbone’ vormt de ruggengraat van de woning en is gevuld met functies die de woning nodig heeft om duurzaam om te gaan met energie, water, warmte, etc. Ruimtes, zoals badkamer, toilet en keuken, worden hierin opgenomen. De fysieke zichtbaarheid van de duurzame onderdelen in de ‘Backbone’ vergroot de bewustwording van de bewoners.
De ‘Backbone’ kan geproduceerd en geleverd worden door een consortium van bedrijven, eventueel aangevuld door gemeenten. Hierdoor is productie op grote schaal mogelijk, waardoor het duurzaamheidaspect wordt vergroot.
Bewoners leasen de ‘Backbone’ van de leverancier. Onderhoud aan en aanvullingen hierop worden door de leasepartij gedaan, hierdoor blijft de module altijd up-to-date. In deze opzet wordt de leverancier gestimuleerd om daadwerkelijk duurzame producten te leveren. Het bedrijfsleven kan dus actief betrokken worden bij de duurzame ontwikkeling en productie van de ‘Backbone’. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Bruynzeel for Backbone’.
De ‘Backpacks’ kunnen afhankelijk van de wensen van de bewoners worden ontwikkeld en zijn eenvoudig in en uit te pluggen aan de ‘Backbone’. Dit vergroot de vrijheid en flexibiliteit van het wonen. De configuratie van modules kan zich aan specifieke locaties aanpassen.
Door de combinatie van meerdere ‘Backbones’ en ‘Backpacks’ ontstaat een nieuwe wijk op het water.
Duurzaamheidvoordeel door schaalvergroting!